Informacije i savjeti

Kako uspješno i pravilno izrezati staklo

Rezanje stakla je posao koji je dosta osjetljiv, budući da je i sam materijal lomljiv. Donosimo neke savjete i trikove kako ćete uspješno izrzatu staklo ali ipak vam preporučujemo da veće površine stakla režete kod staklara.

 

Staklo nemojte sjeći u kući, najbolja prostorija za to vam je garaža a dok režeet staklo nemojte da vas bilo ko ometa prolazeći pored vas, uzimajući predmete oko vas i slično.

Kada pristupate rezanju potrebno je da sebi obezbijedite i alat i zaštitu, m iva preporučujemo:

zaštitne naočaee

rukavice (od što čvršćeg materijala)

nož za staklo / rezač stakla

komad stakla

ravnalo/lenjir

čvrsta podloga (najbolje sto)

podloga na stolu na kojoj se staklo ne može pomicati

 

Prije samog početka stavite zaštitne naočare te rukavice. Nakon toga uzmite lenjir i prislonite ga na onom dijelu stakla kojeg želite odrezati. Nož za staklo držite na način da ga prislonite između kažiprsta i srednjeg prsta te ga pričvrstite kao da držite olovku.  Vrlo je važno kako ćete držati nož da biste dobili najbolji rezultat nakon samog rezanja. Ukoliko na nepravilan način pridržavate nož za rezanje stakla dok režete, osim što ćete izrezati neželjenu površinu stakla, može doći i do lomljenja stakla što nikako ne želite.

Kod rezanja površine veoma je važno da ne zarežete cjelokupnu dužinu odjednom, već se preporučuje da se ostavi 2 do 3 centimetra ne zarezano na rubovima

Nakon što se staklo zareže, porezotina od noža za staklo zagrebe do jedne trećine debljine stakla. Po toj porezotini prelama se staklo te na taj način dobijate odrezani dio stakla kojeg ste željeli.

Staklo ne morate rezati samo horizontalno po pravoj linijii. Površina stakla kojeg režete smije biti i blago zakrivljena, no nikako ne preekstremno zakrivljena jer će tada doći do lomljenja. Za lakše izrezivanje, staklari koriste posebno ulje kojeg premažu preko ravnine koju su povukli da bi prelomili tj. odrezali staklo. To ulje teško se nalazi na tržištu.

Postoji trik koji zamjenjuje ulje kojeg staklari koriste kod rezanja stakla. Deterđent za pranje suđa što gustije teksture, poslužit će vam umjesto ulja za rezanje stakla. Pomiješajte deterđent i vodu u omjeru 1:1 i s tom tečnošću lagano premažite dio koji ste zarezali na staklu te ga nakon toga odrežite, odnosno odlomite.

Uz sve ostalo pokraj sebe trebate imati kantu u koju ćete bacati smeće od stakla jer se sitne krhotine mogu zavući posvuda.

Kod rezanja stakla ne pokušavajte rezati staklo sa nečim drugim osim sa nožem za staklo. Pogotovo ne sa uređajima tipa pila/testera,  brusilica i slično.

Tagovi
Prikaži više

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close