Recepti

Budite sam svoj majstor i naučite napraviti sapun

Ukoliko ste osoba koja sama voli da pravi stvari za sebe, pogotovo kozmetiku izrađenu od prirodnih sastojaka onda je ovaj članak baš za vas. Pročitajte kako napraviti sapune kod kuće različitih oblika, mirisa i boja, izrađene od prirodnih sastojaka, koji ne štete vama ni okolišu. Trebat će vam kalupi za oblik kakav želite, to mogu biti kalupi za kolače, zatim eterična ulja za miris po želji, te baza za izradu sapuna, koju je najbolje i najjednostavnije kupiti gotovu. “BB natura vera” baza za pravljenje sapuna, čiji nam je recept otkrila direktorica Barbara Bolf, izrađena je od jestivih ulja ( maslinovog, kokosovog i palminog) u kombinaciji s karite maslacem. Baza nije testirana na životinjama, ne sadrži umjetne boje i mirise, i u potpunosti je biorazgradiva.

Recept imate a sada vama samo treba dobra volja da se okušate u ovom.

Shea maslac –melem iz Afrike

Baza sadrži više od 40 posto maslinovog ulja, palmino i kokosovo ulje, te dodatak shea maslaca. Saponifikacija se vrši na bazi obične lužine, a kiselost se gubi u tijeku izrade sapuna, kojima treba 4  tjedna da sazriju kada se rade hladnom metodom, kakvom su se inače sapuni pravili u vrijeme naših baka i prabaka. Prema riječima Barbare Bolf, za prirodne sapune posebnu važnost ima shea maslac, koji dodatno hidratizira kožu. “To je prirodna mast, nastaje iz orašastih plodova shea drveta koje raste u Africi, gdje se zbog svojih ljekovitih svojstava upotrebljava više od 2 tisuće godina. Dobiva se ručnom obradom i to je najprirodnija moguća mast za sve moguće namjene, antibakterijska je, protuupalna, a štiti i od vremenskih uvjeta. Nerafinirani shea maslac koji koristimo u našoj bazi za sapun ima i dodatno svojstvo, a to je da je prirodna zaštita od UVA i UVB zraka. Osigurava odličnu njegu kože, jer sadrži visoke količine vitamina A,C i E.  Kao krema može pomoći kod određenih kožnih problema. Nisu zabilježene nikakve alergijske reakcije u njegovoj primjeni,  može se koristiti nakon depilacije kako bi se koža brže obnovila, za brže zacjeljivanje bilo kakvih rana, kod ekcema i dermatitisa, za sprečavanje nastanka strija, kod tvrdih peta te ispucanih zanoktica. Odličan je i kod ispucanih vrhova kose, pa se koristi kao pakung za suhu, lomljivu i obojenu kosu.”

Zdrava “hrana” za kožu

Kao argument zašto koristiti prirodnu kozmetiku, koja u sebi sadrži organski uzgojene sastojke, njezini pobornici navode kako bi trebalo za lice, gdje se nalaze najosjetljiviji dijelovi naše kože, pronaći zdravu “hranu”, kao kad promijenimo prehrambene navike, pa odlučimo jesti zdravo, u prirodi uzgojenu, i kemijski ne tretiranu hranu. Umjesto proizvoda koji sadrže snažne kemikalije, koje mogu oštetiti kožu i poremetiti njezinu prirodnu ravnotežu, sve je više istraživanja koja govore o prednostima organski uzgojenih sastojaka u kremama, serumima, tonicima, te ostalim proizvodima za čišćenje i njegu lica. Prirodni sapuni koje ćete napraviti sami ili kupiti, ne pjene se kao što se pjene određeni gelovi za tuširanje, koji se uglavnom baziraju na umjetnim deterdžentima. “Treba voditi brigu o proizvodima koje nanosimo na kožu i kosu, svakako prije kupnje proučiti sastav proizvoda, čitati deklaracije i educirati se o tome koje se štetne tvari mogu nalaziti u kozmetičkim preparatima” ističe Barbara Bolf.

Postupak izrade sapuna

1.Bazu za izradu sapuna narežite na listiće ili naribajte, i otopite na pari u poklopljenoj posudi ili u mikrovalnoj pećnici s tim da u nju dodajte mlijeka (obavezno mlijeko u prahu) i to 15 do 20 posto od težine sapuna koju ste odlučili napraviti. (Npr. ako koristite 100g baze, u nju dodajte 1,5-2 dl mlijeka).

  1. Kad je baza potpuno otopljena, dodajte eterična ulja za miris. Dovoljno je samo nekoliko kapi. S mirisima možete eksperimentirati.
Prikaži više

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close