Zanimljivosti

Meksičke destinacije za posjetiti

Meksiko – top 11!

Kako navodi planetware – najboljih 11 mjesta u Meksiku prikazuju raznolikost njegovih klimatskih karakteristika, ukusa, mirisa i boja!Meksiko je već dugo je omiljeno ljetovalište stanovnika SAD-a, a postaje sve popularniji među turistima iz Europe koji žele uživati ​​u naizgled beskrajnoj sunčevoj svjetlosti, zapanjujućem krajoliku i prekrasnim pješčanim plažama i njegovoj zapanjujućoj kulturi. Drevni asteški i Mayski lokaliteti i povijesni kolonijalni gradovi su toliko značajni da su uvršteni na listu UNESCO-ve Svjetske baštine, čime se osiguravaja da isti ostanu nepromijenjeni i za generacije koje dolaze. Zanimljivo je da ove lokacije – uključujući mjesta poput Guanajuata, Chichen Itzá i Uxmal – su često popularni poput tradicionalnih mjesta za odmor na plaži kao što su Cancún, Puerto Vallarta i Playa del Carmen. Prepoznavanje cijelog iskustva je bogata kultura zemlje, fascinantna mješavina domorodačkih ljudi, kao i kolonijalni utjecaji iz Španjolske koji se prikazuju u svemu, od kulinarskog stvaranja zemlje do živahnih glazbenih i plesnih tradicija. Također je zemlja bogata florom i faunom, jer se širi preko klimatskih zona koje obuhvaćaju sve od sušnih pustinja do bujnih tropskih prašuma.

  1. Cancún i Mayan rivijera

Odmor uz prekrasnu obalu meksičkog zaljevanude odmarališta Cancún, Playa del Carmen i otok Cozumel, zajednički poznat kao Mayan rivijera. Ovo veličanstveno područje na vrhu poluotoka Yucatán privlači pet milijuna posjetitelja svake godine, što čini 20% ukupnih prihoda u Meksiku. Unatoč ovim brojkama, vjerojatno se nećete osjećati kao dio mnoštva zbog širokih plaža i beskrajne kristalno čiste vode na Rivijeri. Područje također može pohvaliti brojnim zabavnim aktivnostima kao što su dupini i stingray plivanja, snorkeling među grebenima i tropskim ribama, kao i ronjenje u najvećem svjetskom podvodnom muzeju, spektakularnu zbirku skulptura potopljenih na dubinama do osam metara. Zatim, naravno, postoje mnoge drevne ruševine Maya, s nekim od najbližih mjesta na pješačkoj udaljenosti od plaža, a najveći i najimpresivniji – Chichén Itzá i Tulum – udaljeni su samo nekoliko sati.

  1. Puerto Vallarta

Još jedna od sve popularnijih destinacija na plaži u Meksiku je pacifički primorski grad Puerto Vallarta. Često skraćeno na samo Vallarta, grad –čiji su mnogi dijelovi ostali netaknuti savremenim razvojem – prvi se put pojavio na radaru za odmor 1960-ih kao igralište za društvenu elitu Sjeverne Amerike i od tada je postao iznimno popularan među strancima koji traže novi dom u toplijim krajevima. Danasgrad privlačipažnju i starijepopulacije koja tijekom krstarenja želi plivati s dupinima, ali i mlađih putnika koji traže avanturu u različitim aktivnostima poput paraglidinga i jet skija. Za one koji vole odmor malo sporije, grad također ima mnoge lokacije za trgovinu za umjetnost i obrt ili se može jednostavno prošetati uz ugodne plaže – šetnice sa brojnim zelenim površinama i skulpturama.

  1. Cabo San Lucas i Prolaz Los Cabos

Na južnom vrhu prekrasnog poluotoka Baja, Los Cabos nalazi se jedna od najboljih destinacija u Meksiku. Sastoji se od velikog dijela obale koja se proteže od gradova Cabo San Lucas i San José del Cabo, poznate pod nazivom Corredor Turistico – Turistički prolaz, ovaj 30 kilometara dugačak dio netaknute plaže privlači posjetitelje širom svijeta zbog čistih voda, ronjenja, snorkelinga i ribolova. Brojna odmarališta su stvorena da zadovolje sve ukuse i džepove, od luksuznih lječilišta do golf-centara – ovaj dio nudi neke od najboljih tretmana u Sjevernoj Americi. Osim što možete provoditi vrijeme na plažama i istražujući Cabo San Lucas, jedna od najpopularnijih aktivnosti je plivanje i ronjenje oko poznatog prirodne znamenitosti El Arco de Cabo San Lucas, ogromnog luka koji je izvučen iz obale gdje se Cortez more susreće sa Pacifikom.

  1. Bakreni kanjon: MeksikovVeliki kanjon

Chihuahua, jedna od najsjevernijih država u Meksiku – dijeli granicu s Novim Meksikom u SAD-u – dom je jedne od najposjećenijih prirodnih znamenitosti zemlje, zapanjujućeg Bakrenog kanala (Barranca del Cobre). U regiji poznatoj kao Sierra Madre Occidental i koja se sastoji od spektakularne skupine dubokih kanjona, Bakreni kanjon je zapravo veći i dublji od njegovog najpoznatijeg rođaka, Grand Canyona – Velikog kanjona. Dobivši ime iz prepoznatljive bakreno zelene boje duž strmih zidova kanjona, ove nevjerojatne prirodne strukture formirale su šest rijeka koje se ulivaju u Rio Fuerte prije nego što uplivaju u Kalifornijski zaljev. Zahvaljujući uvećanoj popularnosti ovog područja kao turističkog odredištu, dostupne su brojne opcije onima koji žele istražiti ovo područje izvanredne prirodne ljepote, od slikovitih željezničkih putovanja na Ferrocarril Chihuahua al Pacífico do više avanturističkih izleta biciklom ili čak konjima.

  1. Historijska jezgra Meksiko City-a 

Grad Mexico City (Ciudad de México) nije samo glavni grad zemlje i sjedište vlade, on je i jedna od najpopularnijih alternativnih turističkih destinacija u zemlji zahvaljujući brojnim muzejima, umjetničkim galerijama i atrakcijama svjetske klase. Ne dozvolite da vas odbije njegova veličina. Umjesto toga, usredotočite se na povijesni centar grada (Centro Histórico de la Ciudad), 15-km kvadratnih UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine s više od 1400 važnih kolonijalnih zgrada od 16. do 19. stoljeća. Naći ćete većinu glavnih atrakcija u Mexico Cityu, mnogi su na pješačkoj udaljenosti od Trga Ustava (Plaza de la Constitución), glavne gradske jezgre, uključujući Nacionalnu palaču, Metropolitansku katedralu i gradonačelnika Templo sa svojim asteškim relikvijama. Ogromne vulkanske planine s pogledom na grad doprinose iskustvu, Popocatépetl i Iztaccíhuatl, svaka od preko 5.000 metara visoka i savršeni su izgovor za izaći i istražiti zapanjujući krajolik u ovom dijelu Meksičkog gorja.

6 Chichén Itzá: Metropolis Maja

Popularni izlet za one koji dolaze u Cancún i Playa del Carmen ili glavni grad Yucatána u Méridi, veličanstveni grad Maya Chichen Itzá jedan je od najposjećenijih arheoloških lokaliteta u Meksiku, kao i jedan od najvećih i najbolje obnovljenih. Najbolji lokaliteti pri posjetu ovom UNESCO-vom svjetskom kulturnom naselju su brojni, od masivnog El Castilla – također poznatog kao Kukulkanova piramida, visoka 30 metara, najviša strukturalokaliteta – do veličanstvenog Caracola, gotovo tisuću godina stare Zvjezdarnice koja stoji kao dokaz kako su napredovale Maje (zgrada je karakteristična po uskim prorezima u zidovima, koji omogućuju suncu prodiranje dvaput godišnje kako bi svećenici mogli odrediti tačan datum). Također su zanimljivi brojni kipovi, uključujući mnoge primjere poznatih Chacmoolsa Maya koji drže svoje žrtvene posude jer nastavljaju štititi ove stare hramove.

  1. Guanajuato

Označen kao zaštićeno područje UNSCO-a zahvaljujući mnogim starim kolonijalnim građevinama, zavojitim stazama i uskim uličicama, Guanajuato je grad koji samo moli da se istraži pješice. Posebno ugodno iskustvo je posjećivanje njegovih mnogobrojnih trgova, uključujući i divan Jardin de la Union, gradski glavni trg sa prekrasnom starom arhitekturom. Tu se nalazi prekrasna Stara crkva San Diego i veličanstveno Kazalište Juárez, uz fontane i cvjetne dvorane, kafiće i restorane. Nakon toga, krenite na podzemne ulice podzemne željeznice, dijela mreže tunela koji su nekoć bili korito rijeke, a sada ih koriste auti i pješaci koji se žele brzo kretati po gradu. Poznat kao umjetnički grad, Guanajuato je dom mnogih galerija, kao i zanimljivih muzeja, kao na primjer Muzeja Quijote, posvećen djelima španjolskog pisca Miguel de Cervantes (grad je također domaćin najvažnijeg festivala Latinske Amerike u čast pisca, Međunarodnog festivala Cervantino). A ako imate otporan želudac, provjerite poznate mumije Guanajuata s brojnim prirodno mumificiranim ostacima mještana koji su umrli tijekom izbijanja kolere sredinom 19. stoljeća.

  1. Ixtapa i Zihuatanejo

Iako ne smijemo zanemariti privlačnost velikih morskih rezorta u Meksiku, monogo se može gocoriti i o posjetu mnogobrojnim malenim destinacijama za odmor. Dvijenajbolje su grad Ixtapa i njezin susjed, mnogo manje bivše ribarsko mjesto Zihuatanejo na pacifičkoj obali zemlje. Iako je veća od dva, bivši proizvođač kokosa i mangrove Ixtapa je pažljivo je osmišljena kao turističko čvorište saulicama i neobuzdanim plažama laganim za kretanje. Suprotnost tradicionalnim odmaralištima je divni Zihuatanej, na kojem se naporno radilo kako bi se zadržao štih malog grada. To je divan i siguran grad za istraživanje, dom brojnim hotelima i restoranima, a zabavne aktivnosti uključuju kupovanje na ribarnici ili, još bolje, ribolovni izlet da biste uhvatili nešto za ručak.

  1. Drevna utvrda Tulum

Poznat kao jedina utvrda Maja smještena na obali, drevni grad Tulum jedan je od najposjećenijih atrakcija na poluotoku Yucatán. Na majanskoj rivijeri i nadomak plaža Cancún, Playa del Carmen i Cozumel, dobro očuvane ruševine mjesta mogu se vidjeti kilometrima zbog svoje lokacije na vrhu 12 metara visokih klisura iznad prekrasnog Karibskog mora. Tulum je također poznat po svojim visokim zidinama, dajući mjestu osjećaj tvrđave i ukaujući na vojni i vjerski značaj. Od 13. stoljeća grad je bio naseljen sve do dolaska Španjolaca 1544. godine i sadrži mnoge druge važne arheološke nalaze, uključujući i hram fresaka (Templo de los Frescos) sa skulpturama i reljefima, te Castillo, najveću zgradu područja, poznatu po lokaciji na stijeni.

  1. Guadalajara

Drugo iza grada Mexico City samo po veličini, Guadalajara, glavni grad države Jalisco, uspješno je sačuvala jedinstvenu kombinaciju kolonijalnih i rodnih Tapatios-a. Poznata po širokim avenijama okruženim slikovitim parkovima i finim starim zgradama, koje odišu za evropskim štihom, Guadalajara je srce tradicionalne meksičke kulture, od glazbe mariachija koja kao da se čuje posvuda, do fascinantnih Charreadas, vrste rodea koji je obično u pratnji svečanosti poput plesa, pjevanja i obilja velike hrane. Grad zabavan za pješačko istraživanje zbog četiri velika kvadrata koji zajedno čine oblik križa i predstavljaju staru gradsku jezgru. Najbolje od njih, Plaza de Armas, savršeno je mjesto za početak turneje i uključuje takve značajne zgrade kao što je Palača de Gobierno iz 17. stoljeća i prekrasna katedrala barokne Guadalajare (Catedral de Guadalajara), sagrađena između 1558. i 1616.

  1. Mérida: Bijeli grad Yucatána

Glavni grad Yucatána, Mérida jedna je od najboljih meksičkih gradskih kolonijalnih gradova i savršeno je smještena kako bi poslužila kao baza za istraživanje mnogih finih majanskih mjesta, uključujući Chichén Itzá i Tulum. Osnovana 1542. od strane Španjolaca, Mérida je projektirana kao mreža, što olakšava istraživanje brojnih atraktivnih parkova i starih zgrada. Europski utjecaji su posvuda, osobito u starogradskim trgovima gdje se još uvijek mogu vidjeti ostaci francuske arhitekture. To je također iznimno uredan grad, koji služi kao odlika građana koji se često oblače u bijelo, ubog čega je grad dobio nadimak Ciudad Blanca, “bijeli grad”.

Tagovi
Prikaži više

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close