Tehnologija

Naša djeca i prekomjerna upotreba online servisa

Engleska povjerenica za djecu Anne Longfield svojvremeno je intervjuu rekla kako roditelji moraju biti proaktivni i spriječiti djecu u prekomjernom korištenju interneta i društvenih mreža napomenuvši kako su za djecu društvene mreže poput slatkiša, dok je vrijeme koje provode na mreži “poput junk fooda” – a nitko od roditelja ne bi htio da im djeca jedu samo brzu i nezdravu hranu.

Također, problem su i društvene mreže, odnosno kompanije koje djecu mame i “tjeraju” na što duže korištenje aplikacija, pri čemu je konkretno spomenula Snapchat i opciju snapstreak (vatrica) koja zahtijeva svakodnevno slanje snapova. Problemi su i preporuke igara jer, upozorava Longfield, djeci će se pojavljivati prijedlozi za nove igre ili videozapise poput onih koje su ranije igrali/gledali, zbog čega će oni nastaviti skidati i igrati slične igre, odnosno gledati nove videozapise, provodeći još više vremena na internetu. Naravno, ovo se ne odnosi samo na djecu, nego na sve korisnike interneta i društvenih mreža.

Posebno je zabrinjavajuće, napomenula je Longfield u intervjuu, što neka djeca kažu da im je nezamislivo provesti dan offline te je roditeljima poručila da, umjesto što stalno “vise ” na internetu, djeca bi trebala vrijeme posvetiti razvijanju osobnih vještina i razvijanju “pravih” veza umjesto virtualnih veza.

Brojna dosadašnja istraživanja ukazala su na negativne utjecaje društvenih mreža na mlade te je pred roditeljima težak zadatak, naročito kada je raspust, vikend i kada djeca imaju znatno više slobodnog vremena, naročito školska djeca.

Tagovi
Prikaži više

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close