Informacije i savjeti

Ove trikove peglanja sigurno niste znali

Bilo da se smatrate „profesionalcem“ u peglanju ili ste neko ko tek počinje da uči da pegla, evo savjeta kako da izbjegnete ove česte greške.

  1. Peglanje tkanina koje su presuhe

Koristite bočicu sa raspšivačem prilikom peglanja jer ona opušta i omekšava tkaninu ili jednostavno upotrijebite opciju prskanja na pegli prilikom peglanja da biste tvrde nabore olakšali.

  1. Peglanje najosjetljivih tkanina na kraju

Pegli treba više vremena da se ohladi nego da se zagrije, zato počnite sa tkaninama koje podnose manje temperature kao što su svila i poliester. Kako se pegla zagrijava koristite sve vrste tkanina do pamuka. Ne radite obratno da ne biste spržili tkaninu

  1. Povećavanje temperature

Ako je odjeća izrađena od više vrsta tkanina, namjestite temperaturu za osjetljivu tkaninu. To će vam pomoći očuvati odjeću.

  1. Nekorištenje vode iz slavine.

Današnje pegle mogu podnijeti vodu iz slavine za razliku od starijih modela. Ukoliko tvrdoća vaše vode iz slavnije nije ekstremno visoka, nema razloga da koristite destiliranu vodu. Za područja u kojima je voda ekstremno tvrda miješajte je sa destiliranom u omjeru 50 :50.

  1. Ne čišćenje pegle.

Rastopljena vlakna i ljepljivi sprej  na pegli mogu zapetljati i zamrljati tkanine. Očistite peglinu gornju pločicu sa sodom za pečenje kada je hladna ili pasta za čišćenje pegli kada je topla.

  1. Odlaganje pegle sa punim spremnikom vode.

Uvijek ispustite vodu iz spremnika prije nego što odložite peglu, pogotovo ako ćete da je odložite na dasku za peglanje. Tako se pegla čuva od oštećenja unutrašnjih dijelova .

  1. Ne mijenjate dasku za peglanje

Tokom godina se daske za peglanje nisu promijenile, do sada. Sada su izašli noviji modeli koji u svojoj funkciji imaju još samo da su praktičniji.

  1. Ne korištenje parne stanice za veće komade koji se trebaju ispeglati

Ako glačate u serijama ili radite puno šivanje ili prošivanje, razmotrite parnu stanicu. Imate mnogo modela u ponudi.

  1. Peglanje tkanina bez da ih se drži napetim

Za najbolje rezultate prilikom korištenju ručnog parnog stroja, uhvatite odjeću pri dnu i lagano povucite. Za teže tkanine u koje pare ne mogu prodrijeti, okrenite odjeću iznutra i ispustite paru obje strane.

Prikaži više

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close