IshranaZdravlje

Sok od cvekle izvor zdravlja

Ispijanje soka od cvekle prije treninga može da podmladi mozak odraslih i natjera ga da radi efikasnije, kao i u mlađim danima, otkrila je studija sa Univerziteta Vejk Forest o ovom korjenastom povrću.

“Mnoge studije su do sada pokazale da vježbanje ima pozitivno delovanje na mozak, ali mi smo otkrili da su odrasli sa povišenim krvnim pritiskom koji su svakodnevno pili sok od cvekle postigli bolje moždane veze, koje su vrlo blizu izgledu i ponašanju “mladog” mozga”, rekao je koautor studije V. Džek Rejeski.

Šest nedelja trajala je studija u kojoj su 55-godišnji ispitanici, koji inače nisu vježbali, a imali su visok krvni pritisak, počeli da vježbaju tri puta sedmično uz ispijanje soka od cvekle sat vremena prije 50-minutnog treninga na traci.

Analiza je pokazala da, iako su obje grupe vježbača prije studije imale slične nivoe nitrata i nitrita u krvi, oni koji su pili sok od cvekle imali su mnogo višu. Mnoge studije su na temelju ovih podataka otkrile da se tako poboljšava učinkovitost kod vježbanja u svakoj starosnoj dobi.

Kako se pri vježbanju motorni korteks koji obrađuje informacije iz mišića jača, u kombinaciji s cveklom donosi mu još više kiseonika, što stvara izvrsne uslove za jačanje mozga.

Tagovi
Prikaži više

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close