Moda

Šta obući na posao a ljeto je

Zaista ponekad može biti teško pronaći pravu odjevnu kombinaciju kada je vani ludo vruće, unutra ledeno jer klima radi non-stop, a uz sve to još morate izgledati profesionalno
Poslovna odjeća mora biti istovremeno moderna i elegantna koliko i funkcionalna i praktična. Naravno, najveći utjecaj na to što ćete obući ima vaše radno mjesto. Stvarno nije isto radite li na šalteru u banci ili u odvjetničkom uredu – gdje prilike zahtijevaju ozbiljniju i klasičniju odjeću ili pak u novinarskoj redakciji ili informatičkoj firmi u kojima možda imaju puno ležerniji stav prema odijevanju
Dakle, vaše radno mjesto je početna je stavka u odabiru odjeće. Nakon toga vaš zadatak u odabiru odjeće za posao je kako kroz klasiku i eleganciju pokazati vaš osobni stil. Obožavate boje i nikako se ne osjećate dobro u klasičnim sivim ili crnim odijelima? Na svu sreću danas ima zaista mnogo predivnih haljina, košulja, sakoa i hlača u cijelom spektru boja – pa pametnim kombiniranjem možete izgledati istovremeno i poslovno, elegantno, ali i moderno i šik.

Materijali i boje

Kod kupovine odjeće za posao za ljetne dane – vrijede ista pravila kao i za bilo koju drugu odjeću – važno je da su materijali što prirodniji, prozračniji i laganiji. U ljeti su dozvoljene lagane i lepršave haljine – koje možete izbalansirati s poslovnim cipelama, vesticom i pravilnim asesoarima.

Što se boja tiče – u ljeti (a i zimi) nitko vam neće zamjeriti ako na sebe stavite boje. Ove sezone i u poslovnom svijetu dozvoljene su i jarke boje i printevi – međutim, jako morate paziti da ne pretjerate, jer ne želite od glave do pete biti u šarenom i na kraju izgledati kao klaun. Komad odjeće jarke boje ili u printu izbalansirajte sa odjećom neutralnih boja – crna, bijela i krem nijanse uvijek su dobra opcija, te s neutralnim i relativno neupadljivim modnim dodacima. Ako želite igrati na sigurno – kombinacije crne i bijele, različitih nijansi boje pijeska (ili krem), ili samo bijelo od glave do pete – ljetni su klasici u kojima ćete se moći uklopiti u svaku poslovnu situaciju.

Koliko kože pokazati?

Ljeto je i vruće je, što znači da je sada ipak prihvatljivo pokazati malo više kože. I ovo će ovisiti o tome gdje radite, no u pravilu haljine i košulje s veoma kratkim rukavima, pa čak i bez rukava (ali ne i samo na naramenice) prihvatljiva su opcija. Ako radite   u strogo poslovnoj okolini – izbjegavajte odjeću koja previše otkriva vaš dekolte, leđa i ramena. Ako ste se odlučili za haljinu ili majicu bez naramenica li s tankim naramenicama, za poslovne prilike i kontakte s ljudima, preko nje prebacite rukave ili tanku vesticu/košulju s kratkim rukavima.

Što se suknji i hlača tiče, za poslovne prilike nemojte oblačiti prekratke suknje. Prihvatljive su suknje duljine do koljena (možda koji centimetar iznad, ovisno gdje radite). Sve kraće od toga ne preporučuje se. Što se kratkih hlača tiče – tu je stvar malo osjetljivija i nije jednostavno  reći koliko ih je prikladno ili nije obući – s obzirom da se danas na tržištu mogu pronaći zaista slatka i prikladna odjela s kratkim hlačama (ali opet ne prekratkim već prikladnim za posao)… Tu ćete ipak morati donijeti individualnu odluku ovisno o mjestu gdje radite, iako kratke hlače u nekom strogo službenom uredu “neće proći”. To je nešto što vrijedi i za traperice – negdje su one sasvim uobičajena stvar, dok se na drugim radnim mjestima one definitivno ne preporučuju.

Cipele i modni dodaci

Nemojte pretjerivati s modnim dodacima. To znači izbjegavajte napadan nakit – prevelike naušnice, prstenje ili ogrlice. Kako svejedno možete osvježiti svoj look? Birajte umjereniji, ali zanimljivijih nakit i torbe – u ljetnim bojama (pastelne boje ili krem nijanse), no svejedno pripazite da zadržite poslovnu ozbiljnost.

I vaše cipele bi trebale odražavati vaš ozbiljni poslovni duh. Nemojte nositi vrtoglave potpetice i platforme, idealna visina kreće se između pet i sedam centimetara. Mogu one biti više ili niže – ali ne smiju izgledati preležerno ili kao za noćni provod. Što se niskih cipela tiče – treba li napominjati da su japanke opcija na koju biste trebali zaboraviti? Pored toliko lijepih sandalica i balerinki stvarno nema potrebe za tim…

Odijevanje za posao ne znači da morate izgledati dosadno, monotono i stalno u istom loše krojenom kostimu. Na svu sreću u današnje vrijeme mi žene imamo puno više opcija što se poslovnog dress codea tiče, kojem možete dati svoj osobni štih i dozu ženstvenosti!

Tagovi
Prikaži više

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Close